Ryungyong Oteli: Kuzey Kore’nin Yarım Kalan Rüyası
1987 yılında temelleri atılan Ryungyong Oteli, o zamanki Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi geride bırakma hırsının bir simgesi olarak inşa edilmeye başlandı. Otel, 1988 Seul Olimpiyatları öncesinde “Sosyalizmin mimari harikası” olarak lanse edilecek bir yapı olma hedefiyle yola çıktı.
Planlara göre otelde:
- 3.000 oda,
- 8 katlı döner restoran,
- ve hatta bir kumarhane yer alacaktı.
Ancak 1992’de inşaat nedeniyle durdu. Ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan ülke, projeyi tamamlamak için gerekli finansmanı karşılayamadı.
2 Milyar Dolarlık Yarım Kalan Bir Hayal
Analistlere göre, otelin tamamlanması için bugün yaklaşık 2 milyar dolar gerekiyor ki bu miktar, Kuzey Kore’nin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık %5’ine denk geliyor.
Raporlara göre, “Pyongyang askeri harcamalara büyük bütçeler ayırırken, Ryugyong hala fon bekliyor” ifadelerine yer verildi.
2012’de Alman otel zinciri Kempinski, binanın bir kısmını açma planları yapmıştı. Ancak proje kısa süre sonra iptal edildi ve o günden beri bina, cam ve betondan oluşan dev bir hayalet kule olarak kaldı.
Artık Bir Propaganda Aracı
Ryugyong Oteli, şu anda geceleyin Kuzey Kore bayrağının renkleriyle aydınlatılıyor ve devlet etkinliklerinde görsel bir arka plan olarak kullanılıyor.
CNN’e konuşan tur operatörü Simon Cockerell, oteli ziyaret eden ender yabancılardan biri olarak deneyimlerini şu şekilde aktarıyor, “Lobide her şey çıplak betondan yapılmıştı. Yükseklere çıkmak için sadece bir servis asansörü vardı ve manuel olarak işletiliyordu.”
Radyo Free Asia’nın haberine göre, yönetim binayı faaliyete geçirmek için yabancı yatırımcı arayışına başladı. Yeni planlar arasında, otelin tepesine bir kumarhane açma fikri de bulunuyor.