Türkiye’nin zeytin üretimi 2024’te 3 milyon 750 bin ton oldu

Zeytin Üretimi Türkiye’de Yükselişte!

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, zeytin ağacının anavatanı olarak nitelendirilen Türkiye’de zeytin üretimi hızla artıyor.

Zeytin yetiştiriciliğindeki çalışmaların meyvesi olarak, 2001 yılında 99 bin olan ağaç sayısı geçen yıl itibarıyla 201 bin 770’e yükseldi. Bu iki katı aşan artış, zeytin üretimine de yansıdı. Zeytin üretimi 2001 yılında 600 bin ton iken, 2023’te 1 milyon 520 bin tona kadar yükseldi.

Dünyada zeytin ve zeytinyağı açısından önemli bir konuma sahip Türkiye, geçen yıl zeytin üretiminde yaklaşık yüzde 150 artışla 3 milyon 750 bin tona ulaştı. Bu miktarla zeytin üretimi, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan’ın aktardığına göre; zeytinin Anadolu’dan dünyaya yayıldığını söyleyen Tan, Türkiye’nin zeytin üretiminde liderliği geri kazanmak için kararlı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ağaç sayısını son 20 yılda ikiye katlayarak 200 milyona çıkaran Tan, zeytin dikimini 41 ile yaydıklarını ve dünya ikinciliği hedeflediklerini vurguladı.

Tan, verimin beklentileri karşıladığını belirterek, üretimin arttığını ve zeytin yağının önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi. Zeytinyağı fiyatlarının düşmesine rağmen, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde söz sahibi olması gerektiğini savundu.

Ülke içinde ve dışında zeytinyağı tüketiminin artması beklenirken, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ticaretinde milli duruşunu koruması gerektiğini vurgulayan Tan, halkın daha ucuz zeytinyağı tüketebilmesi için çaba harcanması gerektiğini de belirtti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

“Malatya’da sulama ile ekonomiye 17,5 milyar TL katkı hedefleniyor”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama yatırımlarının tarımsal üretimdeki verimi artırmasının yanı sıra, tarım dışı sektörler için de büyük bir itici güç oluşturduğunu belirtti.

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …