Meltem Güneş – Türkiye’nin en büyük ve en zengin marka projelerinden biri olması amaçlanan Türkiye Kültür Yolu Festivali devam ediyor. Festivalin yeni durağı Dadaşlar diyarı olarak bilinen Erzurum olurken, bir yandan 2025 hazırlıkları bir yandan da festivalin sosyokültürel ve ekonomik performansını ölçecek çalışmalar başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bu yıl 16 şehirde düzenlenen, toplamda sekiz ay sürecek, sanat, kültür ve tarihi, tek bir noktada birleştirmeyi amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali, ilk kez 2021 yılında iki binden fazla sanatçının katılımıyla başlamıştı. Festivale her geçen yıl Türkiye ve dünyadan farklı sanatçılar ve sanat kurumları dahil oluyor. 2023’te katılımcı sanatçı sayısı 34 bine ulaşırken, bu yılki hedef ise 40 bin sanatçı.
Faydası ölçülecek
Bakanlık bu yılki festivaller bitmeden 2025 hazırlıklarına da başladı. Yapılan festivaller göz önünde bulundurularak eksiklikler çıkarılacak. Festivalin şehirlere sosyal, kültürel, ekonomik faydası ölçülecek. Esnafın, otelcilerin kazancından, halkın memnuniyetine, vatandaşların beklentilerinden gençlerin ne söylediğine kadar pek çok başlık raporlanarak Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a sunulacak. Festivale 2025 yılında dört ilin eklenmesinin ardından her yıl beşer il festival rotasına dahil edilecek. Rotaya eklenen şehirlerin özellikle turizm açısından durgun olduğu dönemlerde festival heyecanını tatması sağlanarak, şehrin marka değerinin artması ve ekonomik olarak esnafa can suyu olması amaçlanıyor.
“Âşıklar” şöleni
Bu yıl Adana ile başlayan festivalin sekizinci durağı tarihi, cağ kebabı, Palandöken Dağı ile meşhur Erzurum oldu. Geçen hafta başlayan festival, 25 Ağustos’ta sona erecek. 2023’te ilk kez festival rotasına dahil olan ve bu yıl ikinci kez festivale ev sahipliği yapan Erzurum, dokuz gün boyunca kültürel ve gastronomik zenginliği ile birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. Erzurum’un en önemli yaşayan miras unsurlarından “Âşıklık” geleneği de festival boyunca sanatseverlerle buluşacak.
Lezzet durakları
Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Erzurum’da 12 farklı nokta “Lezzet Durağı” olarak belirlendi. Lezzet duraklarında yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkânına sahip oluyor.