Marmara’nın turistik körfezinde müsilaj kabusu

Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu Yine Gündemde

Marmara Denizi’nde 2021’de önemli bir çevresel soruna neden olan müsilaj, tekrar dikkat çekiyor. Bursa’nın Mudanya ilçesinden sonra Gemlik ilçesinde de deniz müsilajla kaplandı. Turistik mahallelerin plajlarında oluşan tabaka endişe yaratıyor.

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde yapılan ölçümlerle müsilajın özellikle 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını belirtiyor. 2021’deki krizin tekrar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Yaz sezonu başladığında, Bursalı ve İstanbullu tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Gemlik Körfezi’ndeki Kumla, Karacaali ve Narlı mahallelerindeki müsilaj, esnafı ve vatandaşları endişelendiriyor. Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Gemlik sahilinde önemli bir noktayız. Ancak bu yıl tüm sahiller müsilajla kaplı. Yaklaşık 15-20 gündür sürekli müsilaj tehdidi altındayız” diyor.

‘OKULLAR KAPANINCA 200-300 BİN KİŞİ KUMLA’YA AKIN EDİYOR’

Muhtar Ata, kıyının acilen temizlenmesi gerektiğini belirterek, “En azından sahil temizliğinin yapılması gerekiyor. Okullar kapanınca 200-300 bin kişinin Kumla’ya akmasını bekliyoruz. Durum çok kötü” diyor.

‘OLTALAR DİPTE TAKILIYOR’

Olta balıkçıları, müsilaj yüzünden ağlarının boş döndüğünü ve zarar gördüğü için denize açılamadıklarını belirtiyor. Hasan Basri adlı olta balıkçısı, “Müsilaj yüzünden tekneler bile denize açılamıyor. Durum çok kötü. Balıklar oksijen alamıyor. Denizde balık tutulamıyor. Oltalar bile pislik içinde kalıyor” diyor.

‘KIŞ AYLARINDAN İTİBAREN MÜSİLAJ OLUŞUMU BAŞLAMIŞTI’

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık popülasyonu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. Dindar, “Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun uzun süredir devam ettiği biliniyor. Bu durum canlı yaşamını tehdit ediyor” diyor.

‘CANLI EKOSİSTEMİ ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

Doç. Dr. Dindar, atık suların ve nehirlerdeki kirliliğin denize taşınarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor. Oksijenin tükenmesiyle canlı yaşamın tehlikeye girdiğini belirten Dindar, “Denizde canlı ekosistemi büyük bir tehlike altında. Oksijensiz ortamda canlılık azalıyor” diyor.

Related Posts

Colani’den Erdoğan’a teşekkür: Sözünü yerine getirdi

Colani’den Erdoğan’a teşekkür: Sözünü yerine getirdi

ABD’den Türkiye’ye füze satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye toplam 305 milyon dolarlık füze satışına onay verildiğini açıkladı.

Putin Brezilya Devlet Başkanı Da Silva ile telefonda görüştü

Putin’in Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile uçağının Moskova’daki teknik molası sırasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

6.0 depremi sonrası Prof. Sözbilir’den ‘deprem fırtınası’ açıklaması

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında Akdeniz’de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin, Santorini Adası’ndaki ocak ve şubat aylarında gerçekleşen volkanik depremlerin yeniden başlamasına neden olabileceğini belirtip, “Deprem fırtınası gelişebilir” dedi.

Tarihi görüşmede Suudi Arabistan’dan Trump’a Gazze teklifi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan Arap liderlerinin, ABD Başkanı Donald Trump’la yapılan görüşmelerde, Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanmasının gerekliliğini vurguladıklarını belirtti.

Gazze’de yetersiz beslenen 6 yaşındaki felçli Renda ölümün pençesinde

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda, 6 yaşındaki felçli Renda Cihad Muhammed el-Feluci, ailesiyle birlikte hayatta kalma mücadelesi veriyor. Eğitim yuvası olması gereken Filistin Okulu, onlar için artık bir sığınak.