Karacabay Tarım İşletmesinde Kangal ve Akbaş Köpekleri Yetiştiriliyor
Karacabay Tarım İşletmesi, yaklaşık 700 yıllık bir tarihe sahip olup, 1996 yılından bu yana gen kaynaklarının korunması ve geleceğe aktarılması çalışmaları kapsamında kangal ve akbaş köpeklerinin bakımı ve yetiştiriciliğini gerçekleştiriyor.
Kendi özel kısımlarında muhafaza edilen köpekler, kafeslerinin ardındaki boş alanda koşarak ve gezinerek enerjilerini atabiliyorlar. Kangal ve akbaş köpeklerinin heybetli görünümleri ülkenin dört bir yanından talep görüyor.
Karacabay Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, 1996 yılında kurulan Damızlık Köpek Üretim Tesisinde akbaş ve kangal ırkı köpeklerin üretiminin yapıldığını belirtti.

Kangal ve akbaş ırkı köpeklerin sürekli seleksiyona tabi tutularak ıslah edilip gelecek nesillere gen aktarımının hedeflendiğini dile getiren Yanık, tesislerinde 47 baş akbaş anne ve 40 baş kangal anne olmak üzere toplam 210 hayvanın bakım ve beslemesinin yapıldığını açıkladı.
“Kangal ve akbaş köpekleri, alan ve sürü korumasında dünya genelinde ünlü olduklarından talep görüyor. 2024 yılında 110 baş, 2025 yılının ilk 4 ayında ise 50 baş köpeğin satışı gerçekleşti. Talepler dilekçe ile alınarak sıraya konuluyor. Sırası gelenlere köpekler teslim ediliyor ve bugün başvuranlara en az 6 ay sonrasına randevu veriliyor.” şeklinde konuşan Yanık, yavruların KDV dahil 17 bin 400 lira fiyatla satıldığını belirtti.
Yanık, “Kangallar genellikle koyun sürüleri için tercih ediliyor çünkü bu köpekler sürü yönetiminde uzmanlaşmıştır. Akbaşlar ise fabrika, bahçe ve alan koruması için tercih edilmektedir. Akbaşlar tarihsel olarak Kuzey Asya’dan göç ederek Anadolu’ya gelmişken, kangallar ise Oğuzlarla Anadolu’ya gelmiştir. Kangallar yüzyıllardır sürü koruma alanında dünya çapında tanınmıştır” dedi.