Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü Hizmete Açıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından Ziraat Fakültesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fen Bilimleri Enstitüsü Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı’nda yürütülen bilimsel çalışmalar, artık Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü çatısı altında bir araya getirildi.

Yaklaşık 7 yıl süren planlama ve hazırlıkların ardından oluşturulan enstitüde tohum ve fide analizleri, hastalık nedeni olan organizmalar, kalite, moleküler testler gibi birçok alanda çalışmalar yapılabilecek. Enstitüde ayrıca tohum bilimi ve teknolojisi, çeşit geliştirme, bitki ıslahı programlarına yönelik yüksek lisans ve doktora programları da bulunacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Uluslararası Tohum Test Birliği, TÜBİTAK, Uluslararası Tohum Federasyonu, TÜRKTOB gibi çeşitli kuruluşlarla güçlü işbirlikleri yapılması hedeflenen enstitünün, gıda güvenliği ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından stratejik bir konumda olması amaçlanıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü’nden Açıklamalar

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, enstitünün akredite laboratuvarları, teknik altyapısı ve akademik kadrosuyla güçlü bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Budak, yaptığı açıklamada, “Ülkemiz artık tohum bilimi ve teknolojisi alanında dünya çapında hizmetler sunabilir hale gelecek. Enstitümüz, topraklarımıza sahip çıkarak gıda güvenliğimizi sağlamaya katkıda bulunacak.” dedi.

Prof. Dr. Budak, enstitüde kuraklık, hastalık ve tarımsal zararlara karşı verimli tohumların geliştirilmesi ve gıda güvenliğiyle ilgili çalışmalar yapılacağını vurguladı. Ayrıca, enstitünün Türkiye’nin tohumculuk alanındaki eksiklikleri gidermeye yönelik projelerde önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Enstitüde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelebilmesi için çalışmalar yürütüleceğini ifade eden Budak, özel sektörün de enstitüye büyük ilgi gösterdiğini ve işbirliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (21 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 202,53 puan ve yüzde 1,95 artışla 10.568,56 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 57,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,77 …

Adana’da Kuyumcuda Yangın

Adana’da kuyumcu dükkanında çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından 1 saatte söndürüldü.

Merkez Bankası enflasyon ve dolar beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Anket, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 65 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları …

Yatırımcıların yeni gözdesi Namibya’nın cazibesi artıyor

Namibya, son yıllarda sessiz ancak istikrarlı bir ekonomik dönüşüm süreci yaşıyor. Güney Afrika ile tarihsel olarak derin ticari bağlara sahip olan ülke, yeni petrol keşifleri ve uranyum madenciliğiyle ekonomide dikkat çekici bir toparlanma yakaladı …

Sürücüler dikkat, bu hataya sakın düşmeyin! Bedeli 48 bin 315 lira

Yerköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, KGYS denetimlerinde Kırşehir Caddesi’nde bir sürücünün aracıyla drift attığını tespit etti. Ekipler, tespit ettikleri sürücüye Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 48 bin 315 lira ceza kesti …

Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200’den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzmanlar, bu dramatik artışın ardında nisan ayında yaşanan zirai donun etkilerini görüyor.