Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Genel Sağlık Durumu ve Alerji Vakaları Üzerine Uzmanlar Uyarıyor

Toplumda kırsaldan kente geçiş yapmak, sanayileşme ve artan hava kirliliği gibi sebeplerle işlenmiş gıdaların tüketiminin yaygınlaşması, yoğun ilaç kullanımı gibi faktörlerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artan alerji vakalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilerde uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak yaşam ve beslenme koşullarının üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Artan Alerji Vakaları

Son dönemlerde artan alerji vakaları hakkında konuşan Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Son dönemde artışı oldukça ciddi bir şekilde hissediyoruz. Besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi ve hatta anafilaksi vakalarında artış yaşanıyor. Alerjinin artmasındaki temel sebep yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Süt, yumurta, buğday, ağaç yemişleri gibi alerjenlerin görülme sıklığı artmıştır. İlaç alerjilerindeki artışın sebebi ise maruz kalınan alerjenlerdir. İlaç alerjisinin artmasının nedeni ise çok sayıda ilaç kullanılmasıdır. Alerjik rinit, astım atakları gibi durumların artışındaki nedenler arasında enfeksiyon riskinin artması da bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler hastalıkların artmasında rol oynamaktadır. Ancak yeni verilere göre işlenmiş gıdaların tüketiminin de önemli bir risk oluşturduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Anafilaksi Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Anafilaksi vakaları ve olası alerjik durumlar hakkında konuşan Doç. Dr. Süleyman, “Gereksiz ve endikasyonsuz uygulamalardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Anafilaksi, hayati tehlike oluşturan ciddi bir sistemik reaksiyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur. Doktorun önerdiği şekilde tedaviye uymak ve hastaların kararlı olmamaları önemlidir. Şikayetler arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi belirtiler varsa astım olasılığı vardır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler alerjik rinite işaret edebilir. Döküntü varsa egzema olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında bir alerji uzmanına başvurulmalı ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca çocuklar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve düzenli uyku almalarına özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“Astım ve Diğer Alerjik Hastalıkların Belirgin Arttığını Görüyoruz”

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar, yaşanan koşulların alerjik reaksiyonlara etkisine dikkat çekerek, “Köy hayatından uzaklaşıyor, kente doğru göç ediyoruz. Bu durum, stresin artması ve tükettiğimiz ürünlerin doğallıktan uzaklaşması gibi etkiler yaratmaktadır. Astım ve diğer alerjik hastalıkların belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyoruz. Besin alerjileri de 90’lı yıllardan bu yana artış göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalması besin alerjilerinin artmasına neden olmaktadır. Besin alerjilerinin büyük bölümünü süt, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi ürünler oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, Akdeniz diyetini benimsemek koruyucu bir etki sağlayabilir. Düzenli olarak spor yapmak, alerjiler ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Related Posts

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Aksaray’da Bisiklet ile Elektrikli Skuter Çarpıştı: 2 Yaralı

Bisiklet ile elektrikli skuter çarpıştı: 2 yaralı AKSARAY – Aksaray’da bisiklet ile elektrikli skuterin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 sürücü yaralandı. Kaza, Zincirli Mahallesi 502 Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir