Asgari ücreti frenledi enflasyona gaz verdi

Belce ÖRÜ

Merkez Bankası (TCMB) 2025 yılının ilk Enflasyon Raporu sunumu İstanbul Finans Merkezi’ndeki yerleşkesinde gerçekleştirdi. Gergin bir havada gerçekleşen toplantıda, yılın ilk enflasyon güncellemeleri de geldi. TCMB’nin 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 21’den yüzde 24’e çıktı. Enflasyon tahmininde tepe nokta yüzde 29 oldu. 2026 enflasyon tahmini yüzde 12 olarak korunurken, 2027 yılı için ilk kez açıkladığı enflasyon tahminini yüzde 8 olarak belirlendi.

EN AZ 2 GÜNCELLEME

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Ocak ayı enflasyonu bizim beklentilerimizi uyumlu geldi ancak piyasa bu noktada iyimser kaldı. Enflasyonun ana eğiliminin ilk çeyrekteki artış sonrası ikinci çeyrekte tekrar yavaşlayacağını öngörüyoruz” dedi. Ocak enflasyonu beklentiler dahilinde gerçekleşmesine rağmen yılın ilk toplantısında öngörülerde revizyona gidilmesi ise kafaları karıştırdı. Başkan Karahan, revizyonun temel sebebinin yönetilen yönlendirilen fiyatlar olduğunu söylerken topu kamu zamlarına attı. Başkan Karahan’ın ifadelerinden şubat enflasyonunun da ‘piyasa beklentilerinin üstünde ama Merkez’in tahmini doğrultusunda’ gelme ihtimalinin yüksek olduğu söylenebilir. Tahminlerin yılda en az 2 defa güncellendiği düşünüldüğünde, yüzde 30’luk asgari ücret zammının yıl sonunda öngörülen enflasyonun altında kalması ise kaçınılmaz görünüyor. Başkan Karahan daha önce “Asgari ücrette karar mercii değiliz” demişti ancak Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay “ileriye dönük endeksleme” diyerek beklenen enflasyona göre artış çağrısı yapmıştı. 2025 yılı asgari ücret zammı da gerçekleşen değil, öngörülen enflasyon baz alınarak yapıldı. 2025 yılı zammı belirlemeden önce 118 ekonomist imzaladıkları ortak bildiride asgari ücretin gerçekleşen enflasyona göre artırılması çağrısında bulunmuştu.

Manevra imkanı asgariye takıldı

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “Merkez bankaları yanlış yola saptığında manevra imkanlarının bulunmasını önemli. Enflasyonun hangi seviyelerde takılacağını bilmiyoruz. Enflasyonun yüzde 30’larda takılıp inmeyeceğini söylemek hurafe” dedi. TCMB’nin enflasyon revizesinde 2025 için tepe noktanın, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın 1 puan altında takılıp kalması ise dikkat çekti. Ekonomistlerin bir kısmı 2025 yılı enflasyonunun yüzde 30’larda gerçekleşeceğine ve çalışan ücretlerine yapılan zammın düşük kalacağına vurgu yapıyor.

Related Posts

Japon sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı

Japonya’da sanayi üretimi Mayıs 2025’te yüzde 0,1 gerileyerek ekonomistlerin beklediği yüzde 0,5’lik artış tahminini karşılamadı. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, bu düşüş, nisan ayındaki yüzde 1,1’lik azalmayı takip ederek …

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

“Malatya’da sulama ile ekonomiye 17,5 milyar TL katkı hedefleniyor”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama yatırımlarının tarımsal üretimdeki verimi artırmasının yanı sıra, tarım dışı sektörler için de büyük bir itici güç oluşturduğunu belirtti.

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.