CHP mitingine katılan işçiler: ‘Çalışan değil devlet kemer sıksın’

KOCAELİ – CHP’nin Gebze Kapalı Pazar Alanı’nda Emek Mitingi düzenliyor. Saat 17.00’da başlayacak miting için İstanbul, Bursa, Yalova ve Ankara gibi illerden birçok katılımcı geldi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanına gelişler devam ediyor.

Mitinge katılanların çoğunluğunu emekliler ya da emekli olmaya yakın işçiler oluşturuyor. Saatler öncesinde alana giden emekliler, ‘geçinemediklerini’ söylerken, temmuzda ara zammın zorunluluk olduğunu belirtiyor. Katılımcı olan bazı işçiler AK Partili olduklarını söyleyerek hükümeti eleştirdiklerini ifade ediyor.

AK Partili emekliler artık Erdoğan’a oy vermeyeceklerini söylüyor. Gençlerin yok denecek kadar az olduğu mitingde ayrıca ‘çıraklık mağdurları’ ve EYT’liler de yer alıyor.

‘ARA ZAM İÇİN BURADAYIM’

Saat 17.00’de başlayacak mitingin hazırlıkları tamamlanırken CHP Genel Başkanı Özgür Özel bekleniyor.

Miting alanında görüştüğümüz bir EYT’li işçi, emekli bağlama yüzdesi nedeniyle emekli olmak istemediğini söylüyor. AK Parti hükümetinin 2008’de uygulamaya geçirdiği düzenlemeye göre emekli aylıkları yüzde 35’den bağlanıyor.

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren işçi, şunları söylüyor:

“EYT’liyim ama maaş yetmediği için emekli olmadım. Emekli aylığı yüzde 35’ten bağlanıyor. Eskiden bir ev bir araba alınıyordu emekli ikramiyesi ile. Bu oranın yüzde 60’lara çekilmesi lazım. Bir fabrikada enjeksiyon bölümünde 11 yıldır çalışıyorum. Asgari ücretten biraz fazla alıyorum ama yetmiyor. Ben ara zam için buraya geldim. Hazinede para kalmadı. Söz verdiler tutamadılar. Bunun bedelini biz ödüyoruz. Çalışanların değil devletin kemer sıkmasını istiyoruz.”

‘İNSANCA BİR ÜCRET İÇİN…’

12 bin lira emekli maaşıyla kirada yaşayarak geçinmeye çalıştığını anlatan ve Ankara’dan Gebze’ye geldiğini belirten bir emekli durumundan ise şöyle söz etti: “12 bin lira emekli maaşı alıyorum. Geçinemiyorum, kirada yaşıyorum. İnsanca bir yaşam düzeni için geçinebileceğimiz bir ücret için buradayız. Hükümetin emekliye yaklaşımından çok rahatsızım.”

Bugüne kadar AK Parti’ye oy verdiğini sözlerine ekleyen emekliler diyaloğa topluca dahil olarak şunları kaydetti “Şimdiye kadar AK Parti’ye verdik. Artık tövbe. Aldığım maaşa baktım, bıraktım. Sadece yalan söylüyorlar. Kendileri üç beş yerden maaş alıyorlar. Bize ‘kemerleri sıkın’ diyorlar. Yakamızdan düşsünler artık. Bundan sonra muhalefeti destekliyoruz. Erdoğan bugün söylediğini yarın inkar ediyor. Ekrem İmamoğlu’na ‘Sisi’ diyordu, şimdi Sisi’yle kucaklaşıyor. Bu işleri düzeltmezse oy moy yok. AK Parti’nin işi bitti, bundan sonra emekliden oy alamaz. Zammı kendilerine yapıyorlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx