Dizi Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Darbenin mağdurları 49. yılda anıldı

Arjantin'de askeri darbenin 49. yılı nedeniyle protesto yürüyüşü düzenlendi. Darbe dönemi mağdurlarını anmak için ellerinde döviz ve pankartlar taşıyan vatandaşlar, "Unutmuyoruz, affetmiyoruz ve uzlaşmıyoruz" sloganları attı.

Arjantin’de Darbe Karşıtı Protesto Yürüyüşü Gerçekleşti

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, 49 yıl önce yaşanan askeri darbe ve Devlet Başkanı Javier Milei’nin diktatörlük dönemine ilişkin inkarcı söylemleri nedeniyle protesto yürüyüşü düzenlendi.

9 Temmuz Bulvarı’nda toplanan on binlerce vatandaş, Plaza de Mayo Meydanı’na kadar yürüdü. Ellerinde döviz ve pankartlar taşıyan vatandaşlar, darbe dönemi mağdurlarını anmak amacıyla “Unutmuyoruz, affetmiyoruz ve uzlaşmıyoruz” sloganları attı.

Devlet Başkanı Milei’nin darbe dönemine ilişkin yorumlarına tepki gösteren grup, kayıpların bulunması için hükümete çağrıda bulundu. Yürüyüşe çeşitli siyasi partiler, sendikalar, insan hakları örgütleri ve Plaza de Mayo Anneleri de katıldı.

Arjantin tarihindeki 6 askeri darbeden en kanlı ve sonuncusu olan 24 Mart 1976’daki darbede, insan hakları örgütlerine göre 30 bin kişi kayboldu.

PLAZA DE MAYO ANNELERİ (MAYIS MEYDANI ANNELERİ)

Beyaz eşarplarını başlarına takan Plaza de Mayo Anneleri, 40 yıldır her hafta sonu Devlet Başkanlığı Sarayı’nın önündeki meydanda toplanıyor. Aileler, askeri rejim döneminde kaybolan çocuklarıyla ilgili bilgi talep ediyor.

Devlet Başkanı Milei’nin hükümeti, diktatörlük döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini küçümseyen ve 30 bin kayıp olduğu yönündeki genel kabul gören rakamı sorgulayan bir tutum sergiliyor. Hükümet, 1970’lerde yaşanan şiddet olaylarında devlet gücünün ve silahlı grupların eşit derecede sorumlu olduğunu savunuyor.