Ekonomik havayollarına 150 milyon euro kabin bagajı cezası

İspanya hükümetinin Sosyal Haklar ve Tüketici İşleri Bakanlığı tarafından verilen en büyük yaptırım, easyJet Ryanair Vueling ve Volotea havayolu şirketlerinin geçen yaz başlatılan bir soruşturma sonrasında cezalandırılması oldu.

Karara göre, dört havayolunun gelecekte kabin bagajı için yolculardan ücret alması yasaklanacak.

150 MİLYON EURO CEZA

İspanyol haber kaynağı Cadena SER, para cezalarının toplamının 150 milyon Euro olacağını ve havayollarının çocuklar ve bakmakla yükümlü oldukları diğer kişiler için yan koltukları ayırmak için yolculardan ekstra ücret talep etmeleri nedeniyle de sansürlendiğini bildirdi.

Havayollarını temsil eden İspanyol Havayolu Birliği (ALA), cezaları “orantısız” olarak nitelendirerek ve havayollarının hâlâ itirazda bulunabileceğini belirterek karara tepki gösterdi.

Bakanlık kaynakları Guardian’a, tüketici ilişkileri genel müdürlüğünün, havayolları tarafından uygulanan “kötü niyetli uygulamalar” nedeniyle tüketici örgütlerinin şikayetleri üzerine geçen yıl haziran ayında soruşturma başlattığını söyledi.

Soruşturma, kabin bagajı ve koltuk seçimi için ekstra ücretlendirmenin de aralarında bulunduğu dört alana odaklandı.

Hükümet soruşturması ayrıca, havayollarının çevrimiçi rezervasyon sırasında hizmetlerin nihai fiyatı konusunda şeffaflık eksikliği ve ek hizmetler için havaalanında nakit ödemeleri engelleme kararı konusundaki endişeleri de inceledi.

Kaynaklar, etkilenen şirketlere nihai yaptırım önerilerinin haftalar önce sunulduğunu söyledi. Bakanlık, her şirketin ödemesi istenen mali tutarları doğrulamadı.

Cadena SER ayrıca Ryanair’in, yolculardan kağıt biletlerini yazdırmak için 20 € talep etmesi nedeniyle bakanlık tarafından kınandığını ve bunun orantısız bir maliyet olduğunu belirtti.

İlk şikayette bulunan tüketici gruplarından biri olan Facua, hükümetin müdahale etmesi için altı yıldır kampanya yürüttüğünü söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladı.

İTİRAZ SÜRECİ

İspanya’ya gidiş-dönüş hava trafiğinin %85’ini taşıyan havayollarını temsil eden ALA, yaptığı açıklamada sürecin hala açık olduğunu ve itirazda bulunulabileceğini söyledi.

Ayrıca uygulamanın tamamen yasal olduğu ve Avrupa mevzuatının havayollarına ücretlerini belirleme özgürlüğünü tanıdığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu uygulamanın onaylanması, yalnızca temel hizmetler için ödeme yapma seçeneğini sınırlıyor ve tüm yolcuları, ihtiyaçları olmasa bile kabin bagajı taşıma hizmetiyle sözleşme yapmaya zorlayacak. Sosyal Haklar, Tüketici İşleri Bakanlığı ve Gündem 2030’un Avrupa tek pazarına ve Avrupa yasaları tarafından korunan tarife özgürlüğüne yönelik bu müdahalesinin asıl kurbanı tüketici olacaktır.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx