En gürültülü hastalık: Horlama

Horlama en yaygın uyku hastalıklarından biri. Herkeste çok görülüyor ama özellikle yaşı ilerlemiş, kilolu erkeklerde daha yaygın gözüküyor. ‘Uykuda solunum sırasında alınan havanın solunum yolunda ilerleyişi sırasında gürültüye neden olması’ diye ‘sade’ bir tanımı var ancak bu durum özellikle çiftler için bazen kabus olabiliyor.

Hafif vakalarda alkol ve sigara kullanmamak, yüksek yastık kullanmak, sırt üstü değil de yan veya yüzüstü yatmak gibi bazı önlemler horlamayı engelleyebiliyor. Ancak daha ağır vakalarda daha ciddi önlemler almak şart.

HORLAMANIN BELİRTİLERİ

Pek çok kişi horladığını aile bireylerinden öğreniyor. Doktorlar da hastaların horlamalarına şahit olan yakınlarıyla birlikte kendilerine gelmelerini tercih ediyor. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı, kendi horlama sesine uyanma, geceleri sık sık uyanma ve uzun süre uyunmasına rağmen yeterli ölçüde dinlenememe gibi belirtiler horlamayı işaret ediyor.

Damak yapısına ilişkin sorunlar, kronik burun tıkanıklığı boğaz ve dilde kas zayıflığı, sinüzit, burun polipleri gibi sorunlar cerrahi müdahaleye neden olabiliyor. Bunun dışında aşırı kilo, içki ve sigara alışkanlığı gibi etkenlerin neden olduğu horlama problemi ise yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle giderilebiliyor.

UYKU APNESİ SENDROMU

Ancak uyku apnesinin neden olduğu horlama problemlerinde daha kapsamlı bir tedavi yöntemi gerekiyor.

Medical Park’tan Dr. Akın Zengin bu tür durumlarda uygulanacak tedavi yöntemlerini şöyle anlatıyor:

“Kilo problemi yaşayan kişilerde ve erkeklerde sıklıkla görülen tıkayıcı uyku apnesi sendromu, zayıf fakat alt çenesi küçük ve geride, iri bademciklere sahip, kısa ve kalın boyunlu kişilerde de sıkça görülür. Mutlaka uyku laboratuvarına yatarak uykusunun incelenmesi gereken uyku apnesi hastaları için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Continuous Positive Air Pressure (CPAP) adı verilen ve sabit basınç üreten cihaz sayesinde uyku sırasında hava yolunun daralması engellenir. Gece uyumadan önce kişinin CPAP cihazını çalıştırarak, maske takması yeterlidir. Bu küçük cihaz tarafından maskeye gönderilen sabit basınçlı hava, üst solunum yolunun kapanmasını engelleyerek doğru bir solunum oluşumunu destekler. Basit horlama tedavi seçenekleri arasında olan ağız içi araç, radyofrekans ve cerrahi seçenekler de hastalığın mevcut durumuna göre uygulanabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir