Gaziantep’te Kadınlar Sedef Kakma Sanatını Yaşatıyor

Gaziantep’te Sedef Kakma Sanatıyla Kadınlar Güçleniyor

Gaziantep’te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, el emeği göz nuruyla ahşap işlemeler yapıyor.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sedef kakma, Gaziantep’te kadın ustalar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan sedef kakma işlemeciliğinin Gaziantep patentine sahip olan kadınlar, ahşap parçalara tasarım ve işlemler yaparak hayat veriyor. Şahinbey Belediyesi’nin desteklediği bu sanat kurslarında kadınlara sedef kakma sanatı öğretiliyor.

Hasan Güzel Gençlik Merkezi’nde açılan sedef kakma kursu, kadınların ilgisini çekmeye devam ediyor. Merkezde bulunan kadın ustalar, geçmişten günümüze gelen bu sanatı öğrenerek ahşap ürünlere şekil veriyorlar. Kursa katılan kadınlar, önce ahşap parçalarını şekillendiriyor, ardından çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler oluşturuyorlar. El emeğiyle hazırlanan ürünler arasında çeyiz sandığı, el aynası ve hediye sandığı gibi farklı ürünler bulunuyor.

Kursiyerler, tamamladıkları ürünleri sevdiklerine hediye edebildikleri gibi sosyal medya üzerinden de satarak aile ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar. Usta öğretici Mustafa Kaya, kadınların verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi olup gelir elde ettiklerini vurguluyor. Sedef kakma sanatının devamı için büyük çaba sarf edildiğini belirten Kaya, kursiyerlerin becerileri sayesinde bu geleneksel sanatın yaşatılmasına katkı sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, sedef kakma sanatını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ve ailesine katkıda bulunmak istediğini ifade ediyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra bu sanatın kendisine keyif verdiğini belirten Yenilmez, kurs imkanı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletiyor. Diğer bir kursiyer Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma işleme kursunun kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Gaziantep’te sedef kakma sanatını yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla açılan kurslar, kadınların el becerilerini geliştirme, aile ekonomilerine katkıda bulunma ve geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarma fırsatı sunuyor.

Related Posts

Yaprağı meyvesinden fazla kazandırıyor: Maliyeti yok, kilosu 70 TL!

Alaşehir’de asma yaprağı, üzüm üreticilerine önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Üreticiler, sabah erken saatlerde topladıkları yaprakları satarak günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Talebin arttığı asma yaprağı, hem iç pazarda hem de yurtdışında büyük ilgi görüyor.

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Muğla’da iş cinayeti: Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

Muğla’nın Dalaman ilçesinde kanalizasyon kazısı esnasında göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir