GENEL AF ÇIKACAK MI? 3 Nisan 2025 son dakika infaz düzenlemesi olacak mı? 10. Yargı Paketi maddeleri ve detayları

Genel af haberleri 2025 Nisan ayının ilk günlerinde vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Kamuoyunda bir süredir konuşulan genel af, 100. yıl affı gibi iddialar, 10. Yargı Paketi ile bir kez daha gündeme geldi. 55 maddelik yargı paketi, önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak. Paket içerisinde, 14 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme yer alacak. Cezasızlık algısının önüne geçilmesi planlanan pakette, ceza kaç gün olursa olsun 5’te 1 oranında ceza yatma zorunluluğu da yer alacak. Vatandaşların af beklentisi sürerken Bakan Tunç’tan açıklama geldi. Bakan Tunç, “Covid izni ile ilgili düzenleme dışında bir af veya genel af söz konusu değil” diye konuştu. İşte, ayrıntılar.

GENEL AF ÇIKACAK MI?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Tunç, “Covid izni ile ilgili düzenleme dışında bir af veya genel af söz konusu değil” değerlendirmesi yaptı.

” Mesela hasta hükümlüler; ‘Cezaevinde ölmesin hükümlü’ diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların bir genel af şeklinde yorumlanması doğru değil.” açıklamasını yapan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

“Covid izniyle ilgili bir çalışma ‘olabilir’ dedik. Af mı geliyor? şeklinde yorumlara neden oldu. Oradaki husus tamamen Covid izni süreciyle ilgili. 2020’de Covid izninden yararlanıp açık cezaevinde bulunanlar denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmişti. Covid devam ettiği müddetçe bu süre 31 Temmuz 2023’e kadar uzatıldı. O tarihten sonra bu kişilerden koşullu salıverilmesine 5 yıl kalanların Covid izni kapsamında hayatına devam etmesine, koşullu salıverilmesine 5 yıldan fazla olanların ise cezaevine dönmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeden yaklaşık 100 bine yakın kişi faydalanmış oldu. Kapalı cezaevinde bulunanlar da 3 yıl erken açık cezaevine geçmiş oldular. Bu düzenlemeden 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle cezası kesinleşen ve cezaevinde bulunanlar yararlandı. 31 Temmuz 2023’te cezaevinde değil ama daha önce suç işlemiş ancak cezasının infazı henüz kesinleşmemiş ve hapse girmemiş olanların, yargılamadaki gecikmeden dolayı bu düzenlemeden yararlanamaması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu yönde müracaatlar, talepler oldu. Bu talepler doğrultusunda bir düzenleme olabilir. Buradan bir af geliyor değerlendirmesi yapmak doğru değil, gündemde af söz konusu değil.

4/4 MÜKERRİR DURUMDA OLANLARA İYİ HABER

“Bu konu cezaevlerinde mükerrir durumda olanlarla ilgili yani tekraren basit suç işleyenlerin cezaevinde koşullu salıvermeden yararlanıp yararlanamayacağıyla ilgili bir husus. Ceza infaz mevzuatımıza göre bir kişi, terör, cinsel suçlar, uyuşturucu suçu haricinde basit suçlar bakımından ilk kez suç işlediği zaman cezasının yarısını cezaevinde geçirirken koşullu salıverilmesine son 1 yıl kalan hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanır.

İkinciyi işlemiş ise cezasının 2/3’ünü, üçüncüyü işlemişse cezasının tamamını yani 4/4’ünü cezaevinde geçirir. Burada bir terör suçlusu ya da uyuşturucu suçlusunun cezasını 3/4’lük bölümünü cezaevinde geçiriyorken basit suçlardan cezaevinde olanların cezalarını neden 4/4’ünü cezaevinde geçirdiklerine dair yakınmalar oluyor. Cezaevinde bu durumda olanların cezalarının 3/4’ünü yatarak dışarı çıkma ümidiyle ıslah olmasının kolaylaşacağına dair çok sayıda başvuru yapılıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması hususu tabi ki milletvekillerimizin, yüce meclisimizin takdiridir.”

55 MADDELİK PAKET HAZIR

Adalet Bakanlığı kaynaklarından edindiğim bilgiye göre, yeni taslak paket hazır. Bu taslak ilgili bakanlıklara gönderildi ve görüşe açıldı. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. Daha önceki yargı paketlerinden çıkarılan infaz düzenlemeleri 10’uncu pakette yer alıyor. Pakette, 14 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme var.  Kanun teklif taslağı yürütme ve yürürlük dahil toplam 55 maddeden oluşuyor.

CEZANIN 1/5’İ YATILACAK

Pakete göre, ilke olarak hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için cezalarının belirli bir süresini yani koşullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin en az 1/5’ini mutlaka cezaevinde geçirmeleri gerektiği kabul ediliyor. Bu durumda örneğin 1 yıl ceza alan 2.5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan 6 gün cezaevinde kalacak.

1 AY BİLE HAPİS ALAN… 

1 yıllık maktu denetimli serbestlik süresi bakımından bir değişiklik yok. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık vurguladığı gibi cezası az olan hükümlüler de dahil olmak üzere bütün hükümlülerin aldıkları cezayla orantılı olarak belirlenecek süreyi mutlaka ceza infaz kurumunda geçirmeleri sağlanacak. 1 ay bile ceza alan mutlaka cezaevine girip hapis yatacak. Böylece, toplumdaki cezasızlık algısının ortadan kaldırılması sağlanacak.

HÂKİME TAKDİR YETKİSİ

Tutuklama yasağına ilişkin 2 yıllık sınır korunuyor. 2 yılın altında ceza gerektiren suçlarda hâkim genel olarak tutuklama kararı vermeyecek. Ancak, çok önemli bir değişiklikle 2 yılın altındaki suçlarda hâkimlere tutuklama konusunda takdir yetkisi tanınıyor. Buna göre, “şüphelinin davranışlarının yeniden bir suç işleyeceği hususunda kuvvetli şüphe oluşturması (suç işleme eğilimi)”, “suçun işleniş şekli”, “suçtan meydana gelen zararın ağırlığının kamu düzenini önemli ölçüde bozması” hallerinde hâkim 2 yılın altındaki suçlarda da şüphelinin tutuklanmasına karar verebilecek.

CEZA ALT SINIRI YÜKSELECEK

“Trafik suçları”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi”, “Meskun mahalde silah atılması”, “Bilişim suçları”, “Telefonla dolandırıcılığı” gibi eylemlerde ceza miktarları yeniden değerlendirilecek. Bu suçların cezalarının alt sınırı yükseltilecek. Trafik suçlarında ehliyetlerin el konulma süresi uzatılacak. Telefon hattı aboneliğinin sınırlandırılmasına ilişkin düzenleme yapılacak. Bu suçların yaptırımı ağırlaştırılarak caydırıcılık sağlanacak.

KISMİ AF MI GELİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “100 yıl affı” ve “genel af” tartışmasını “Genel afla ilgili bir çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma gündemimizde yok” diyerek noktalamıştı. Ancak AK Parti, dolu cezaevlerini rahatlatacak “kısmi af” diye nitelendirilen bir düzenleme üzerinde çalışıyor.  COVID-19 salgını sırasında çıkarılan ve açık cezaevinde bulunan hükümlülerin, kalan cezalarını denetimli serbestlikle dışarıda infazını öngören düzenlemenin kapsamının genişletilmesi tartışılıyor.

SALIVERİLMELERİNE 5 YIL KALANLARA

Yeni yargı paketinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında önerge verilecek. 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip de cezası kesinleşmemiş olanların kalan cezalarını denetimli serbestlikle dışarıda tamamlamaları yolu açılacak. Bu düzenlemeden, denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar yararlanacak. Düzenleme Meclis’ten geçerse 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş olmak kaydıyla denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, kalan sürelerini denetimli serbestlikle çekmek üzere salıverilecekler. COVİD-19 salgını sırasında yapılan ilk düzenlemeden 31 Temmuz 2023 itibarıyla sadece cezası kesinleşmiş olanlar faydalanmıştı. Bu da Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu tartışmalarına yol açmıştı. Yeni düzenlemede, cezanın kesinleştiği tarih değil suçun işlediği tarih esas alınacak.

MECLİS’TE UZLAŞI ARANACAK

İYİ Parti, aynı konuda kanun teklifi vermişti. Bakanlık kaynakları, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek yeni yargı paketinin görüşmeleri sırasında partilerin uzlaşması durumunda ortak imza ile önerge verme yoluna gidilebileceğini de vurguladılar. 10. Yargı Paketi konusunda gözler artık Meclis’te…

Related Posts

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Son dakika sağanak yağış uyarısı | Meteoroloji hava durumu tahminlerini il il yayınladı! Yarın (28 Haziran) hava nasıl olacak, hafta sonu İstanbul’a yağmur yağacak mı? Pazar günü geliyor!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcaklıklar İstanbul dahil yurt genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkarken, son dakika sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre cumartesi günü Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Ordu ve Giresun’da sağanak yağış görülecek. Pazar günü ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde yağmur etkili olacak. Peki, yarın hava nasıl olacak? Hafta sonu yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 28 Haziran hava durumu değerlendirmeleri.

2025 YKS sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatacak? 2025 YKS gözetmen ücreti ne kadar?

ÖSYM görevli ücretlerinin ne zaman hesaplara yatırılacağı, 2025 YKS oturumlarında (TYT, AYT, YDT) sınav görevlisi olan görevliler tarafından sorgulanmaya başladı. Peki, 2025 YKS sınav gözetmeni ücretleri ne zaman yatacak? 2025 YKS gözetmen ücreti ne kadar?

Denetimli serbestlik nedir, ne demek, süresi kaç yıl? Denetimli serbestlik düzenlemesi kimlere uygulanır? Bakan Tunç’tan denetimli serbestlik açıklaması son dakika!

Yürürlüğe giren 10. Yargı Paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan son dakika denetimli serbestlik açıklaması geldi. Meclis’te kabul edilerek yasalaşan, 10. Yargı Paketi ile Kurban Bayramı öncesinde 19 bin 800’ü mükerrir suçlular olmak üzere cezaevinde bakılması mümkün olmayan ağır hasta, engelli ve yaşlı toplam 27 bin mahkûma tahliye yolu açıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar hariç ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilenlerin konutlarında cezalarını çekebilecek. Mahkumlara tahliye kapısını açan denetimli serbestlik hakkında bilgi veren Bakan Tunç, yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı. Peki, Denetimli serbestlik nedir, ne demek, süresi kaç yıl? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

İsrail NATO ülkesi mi? İsrail ve İran NATO üyesi mi?

İsrail ve İran NATO ülkesi mi sorusu, savaşı yakından takip eden pek çok kişinin kafasındaki soru işareti olmaya devam ediyor. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), 4 Nisan 1949’da 12 kurucu ülkenin katılımıyla kurulmuş uluslararası bir askeri ittifaktır. Günümüzde (2025 itibarıyla) 32 üye ülkesi bulunmaktadır. Peki, İran ve İsrail NATO ülkesi mi? NATO ülkeleri kimler? İşte, o ayrıntılar

Marmaray kapalı mı 23 Haziran 2025 Marmaray seferleri neden aksıyor? Ataköy Marmaray neden çalışmıyor? Açıklama geldi! Marmaray’da üzücü olay…

Ataköy Marmaray sefer saatleri yaşanan olayın ardından göndem oldu. Sıklıkla kullanılan toplu taşımalardan Marmaray durakları özellikle sabah saatlerinde en yoğun dönemleri yaşıyor. Sabah işe gitmek üzere Marmaray’ı kullanan İstanbul sakinleri Marmaray seferleri aksaklıkları nedeniyle Marmaray neden çalışmıyor, kapatıldı mı sorularına yanıt arıyor. İşte yapılan açıklama…