Hukuk örgütleri: İzmir’de gözaltına alınanlara çıplak arama dayatıldı

İZMİR – İzmir’de bulunan hukuk örgütleri, Van protestosuna katıldıkları gerekçesiyle sabah erken saatlerde ev baskınıyla gözaltına alınan 16 kişinin durumuna ilişkin açıklama yaptı. Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde yapılan açıklamaya İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz ile gözaltına alınanların yakınları da katıldı.

“Çıplak arama işkencedir gözaltılar derhal serbest bırakılsın” yazılı pankart taşınan açıklamada konuşan avukat Sena Yazıbağlı Selanik, “İradesini sandığa yansıtmış olan Van halkına uygulanan baskılar bu sabah yeniden hukuksuzca yapılan baskınlar ile karşımıza çıkmıştır. Dün mazbatayı vermeyenler bugün hukuka aykırı gözaltılar ile toplum üzerinde baskı kurmaya, hukuka aykırılıklarını kabul ettirmeye çalışmaktadırlar” dedi.

‘ÇIPLAK ARAMA DAYATILDI’

Adresleri ikametleri belli olan ve telefonla çağırıldığında ifadeye gidebilecek olan kişilere şafak operasyonu düzenlendiğini ve uzun namlulu silahlarla evlerin basıldığını belirten Selanik, gözaltına alınan bir kadının ise çıplak aramaya maruz kaldığını söyledi. Selanik, şöyle devam etti:

“Tekli odalarda yapılan bu işkenceyi kabul etmeyip direnenler olmuştur. Avukat meslektaşlarımızca durum tutanak altına alınmıştır. Soruşturmayı yürüten savcı başta olmak üzere işkenceci kolluk görevlileri hakkında gerekli başvuruları meslektaşlarımız gerçekleştirmişlerdir. Toplumsal muhalefetin 12 Eylül sonrası işkence politikaları ile sindiremeyeceğini hala anlayamamış devlet aklıyla karşı karşıyayız. Cezasızlık ve keyfi uygulamaları bu yurttaşlara işkence yapanlara bu kantar bir gün sizi de tartar unutmayın diyoruz. Anayasal haklarını kullananların cezalandırıldığı suç işleyenlerin ise baş tacı edildiği bu düzende insanın canı güvende değildir. Bu adaletsizlik hepimizi ilgilendiriyor. Bu devran böyle gitmez, biz adalet istiyoruz”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx