Marmara’nın turistik körfezinde müsilaj kabusu

Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu Yine Gündemde

Marmara Denizi’nde 2021’de önemli bir çevresel soruna neden olan müsilaj, tekrar dikkat çekiyor. Bursa’nın Mudanya ilçesinden sonra Gemlik ilçesinde de deniz müsilajla kaplandı. Turistik mahallelerin plajlarında oluşan tabaka endişe yaratıyor.

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde yapılan ölçümlerle müsilajın özellikle 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını belirtiyor. 2021’deki krizin tekrar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Yaz sezonu başladığında, Bursalı ve İstanbullu tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Gemlik Körfezi’ndeki Kumla, Karacaali ve Narlı mahallelerindeki müsilaj, esnafı ve vatandaşları endişelendiriyor. Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Gemlik sahilinde önemli bir noktayız. Ancak bu yıl tüm sahiller müsilajla kaplı. Yaklaşık 15-20 gündür sürekli müsilaj tehdidi altındayız” diyor.

‘OKULLAR KAPANINCA 200-300 BİN KİŞİ KUMLA’YA AKIN EDİYOR’

Muhtar Ata, kıyının acilen temizlenmesi gerektiğini belirterek, “En azından sahil temizliğinin yapılması gerekiyor. Okullar kapanınca 200-300 bin kişinin Kumla’ya akmasını bekliyoruz. Durum çok kötü” diyor.

‘OLTALAR DİPTE TAKILIYOR’

Olta balıkçıları, müsilaj yüzünden ağlarının boş döndüğünü ve zarar gördüğü için denize açılamadıklarını belirtiyor. Hasan Basri adlı olta balıkçısı, “Müsilaj yüzünden tekneler bile denize açılamıyor. Durum çok kötü. Balıklar oksijen alamıyor. Denizde balık tutulamıyor. Oltalar bile pislik içinde kalıyor” diyor.

‘KIŞ AYLARINDAN İTİBAREN MÜSİLAJ OLUŞUMU BAŞLAMIŞTI’

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık popülasyonu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. Dindar, “Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun uzun süredir devam ettiği biliniyor. Bu durum canlı yaşamını tehdit ediyor” diyor.

‘CANLI EKOSİSTEMİ ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

Doç. Dr. Dindar, atık suların ve nehirlerdeki kirliliğin denize taşınarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor. Oksijenin tükenmesiyle canlı yaşamın tehlikeye girdiğini belirten Dindar, “Denizde canlı ekosistemi büyük bir tehlike altında. Oksijensiz ortamda canlılık azalıyor” diyor.

Related Posts

Önce birbirlerine; sonra insanlara saldırdılar: Üçü ağır 24 yaralı

Fransa’nın güneyindeki Aurillac kasabası sabah saatlerinde ender rastlanan bir olaya sahne oldu. Asya tipi eşek arıları ile bal arıları arasındaki mücadele, insanları vurdu. Üçü ağır olmak üzere 24 kişi yaralandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: İsrail’in saldırganlığı ve yayılmacılığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecektir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırımın bölgede onlarca yıl boyunca kaydedilen kalkınmayı tersine çevirdiğini belirterek, “İsrail’in saldırganlığı ve yayılmacılığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecektir.” dedi.

Çinekop, istavrit ya da palamut değil! Sağlığa en faydalı 3 balık bakın neymiş

Tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz balıklardan hangisinin daha sağlıklı olduğunu biliyor musunuz? Birçok kişi lezzetlerine göre tercihlerde bulunsa da, balıkların sağlık seviyesi ve besin değeri farklılık gösterebiliyor. İşte Marmara Denizi ve Karadeniz’de bulunan ve balık pazarlarında satışa sunulan türler arasında en sağlıklıları…

Son Dakika… DEM Parti’den CHP’ye ziyaret!

Son dakika haberi… DEM Parti, Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyetin bugün saat 15:00’te CHP Genel Merkezi’ni ziyaret edeceği açıklandı.

ABD’de sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor: 15’i çocuk en az 50 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin Teksas eyaletindeki Kerr County’de yaşanan sel felaketinde 15’i çocuk olmak üzere en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sıcak havalar can aldı: 22 yaşındaki kız için 5 günlük yas

22 yaşındaki Martina Gillio, her zaman gittiği spor salonunda aniden fenalaştı. Yanında bulunan erkek arkadaşının hemen ambulansı aradığı belirtildi. İlk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri, salondaki defibrilatörü kullanarak kalp masajı yaptı. Ardından …