Ozan Gündoğdu: Demografik deprem şiddetleniyor

BirGün yazarı Ozan Gündoğdu, Türkiye demografisinin yaşlandığını belirtti; son yıllardaki nüfus artış hızının sebeplerini ve sonuçlarını irdeledi.

Gündoğdu, “Demografik deprem şiddetleniyor” yazısında 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki payının dramatik biçimde arttığına dikkati çekerek “bu gelişmeye uyum sağlanmazsa, yaşlı nüfusun yakın gelecekte barınma, sağlığa erişim ve emeklilik geliri gibi sorunlarının artacağını” söyledi.

Gündoğdu, 6 Şubat’ta TÜİK’in yayımlandığı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt İstatistikleri” ışığında, nüfus artış hızının cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir seviyede gerilediğine dikkati çekti, “Neden çoğalmıyoruz?” sorusuna yanıt aradı. Gündoğduya göre bu durumun birden fazla sebebi var. Bu sebepler arasında 6 Şubat depremlerinin etkisinin gözardı edilemeyeceğini öne süren Gündoğdu, resmi rakamların aksine depremlerde ölenlerin sayısının 56 bin olamayacağını söyledi.

Öte yandan son iki yılda Türkiye’den ciddi seviyede dış göç olabileceğini belirten Gündoğdu, bir diğer etkenin de enflasyon olabileceği tahmininde bulundu. Gündoğdu, enflasyonun nüfus artış hızına olabilecek etkisini şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye’nin nüfus artış hızının özellikle son 2 yılda sert şekilde düşmesi akla son 2 yılda çığrından çıkan enflasyonu getiriyor. Bu koşullarda çocuksuz bir ailenin çocuk yapmaya kalkmasının ya da tek çocuklu bir ailenin 2’nci çocuğa niyetlenmesinin önündeki en büyük endişe kaynağı enflasyon. Hele ki, yanlış bir biçimde ‘orta sınıf’ diye nitelenen, kentli, ücretli, meslek sahibi kesimler için çocuk eskisinden çok daha masraflı bir çaba. Bir kere devlet eğitimindeki ideolojik dayatma nedeniyle çocuklarını özel okullara gönderme eğilimindeler. 2013’te ilk ve ortaöğretimde özel okula giden öğrenci sayısı 470 binken, 2023’te bu sayı 1 milyon 145 bine çıkmış durumda. Çocuk yapmadan önce, nerede eğitim aldırırım diye düşünen ‘orta sınıf’ aileler, enflasyon karşısında çocuk yapma hayallerini yeniden gözden geçiriyorlar., ablaya kardeş istemek ise cesaret işi… Zira evlenme yaşı da büyüyor. Genç işsizliği de hesaba katarsak, aileler, dünyaya getireceği bir çocuğun bakımını en azından 25-30 yıl üstlenmek zorunda. Yani çocuk büyütmek eskisinden kat be kat daha masraflı hale geldi.”


TIKLAYIN – Türkiye’nin nüfusu açıklandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir