Popüler şekerleme bunamaya yol açıyor

Şekerli Elmalar ve Sağlık Riskleri

Festival alanlarında rengarenk tezgahlar, ziyaretçilere pamuk şeker, kavrulmuş badem ve şeker kaplamalı elma gibi lezzetler sunuyor. Ancak, şekerli elmaların parlak kırmızı kaplaması cazip görünmesine rağmen, uzmanlar bu tatlının sağlık açısından masum olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Şekerlenmiş meyvelerdeki E124 renklendiricisi hakkında uyarı

watson.de’nin haberine göre şekerli elmalar E124 renklendiricisi içeriyor ve çocuklarda aktivite ile dikkat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Gıda kimyası üzerine çalışmalarıyla tanınan ve “Gıda Kimyası” adlı kitabı bulunan Hans-Ulrich Grimm, şekerli ürünlerde kullanılan E124 renklendiricisinin özelliklerini anlatarak sağlık üzerindeki tehlikesine vurgu yaptı.

Grimm, bu renklendiricinin doğal karminin (E120) daha ekonomik bir alternatifi olarak üretildiğini belirterek, Kırmızı A olarak da bilinen E124’ün, ışık, ısı ve asit gibi etkenlerden etkilenmeyen, suda çözünür bir boya olduğunu ifade etti. Grimm ayrıca bu maddenin petrol türevlerinden yapay şekilde üretildiğine dikkat çekti.

AB düzenlemesi uyarı işaretlerini belirtiyor

Avrupa Birliği düzenlemeleri doğrultusunda, E124 boyasını içeren ürünlerin, çocuklarda aktivite ve dikkat bozukluğuna yol açabileceği uyarısını içermesi zorunlu hale getirildi. Bu kararın temelinde, 2007 yılında Southampton İngiliz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bulunuyor. Çalışma, boya tüketimi ile çocuklarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüş olsa da, 2008 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu bulgunun yeterli kanıta dayanmadığını açıkladı. Buna rağmen, AB Parlamentosu, tüketicileri bilgilendirmek amacıyla uyarı etiketleri uygulanmasına karar verdi.

Gıda uzmanı Hans-Ulrich Grimm, sentetik boya E124’ün, etiketlerde belirtilmese bile alüminyum içerebileceğini ve bu durumun sağlık açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

Grimm, bu metalin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, hiperaktivite ve dikkat bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden şüphelenildiğini ifade ediyor.

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Son zamanlarda alerji vakalarında yükseklik olduğunu söyleyen uzmanlar uyarılarda bulundu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Gerçekten son dönemdeki artışı kendi pratiğimizde çok ciddi şekilde hissediyoruz. Bütün alerjik hastalıklarda besin alerjisi de atopik dermatit de alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi hatta ve hatta anafilaksileri bile artmış olarak biz de birebir görüyoruz” dedi.

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.