MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin çıkışıyla başlayan süreç, 27 Şubat’ta terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan‘ın silah bırakma çağrısıyla devam etti.
11 Temmuz’da Irak’ın Süleymaniye kentinde, aralarında KCK sorumlusu Bese Hozat’ın da bulunduğu 30 kişilik bir PKK grubu sembolik olarak silahlarını imha etti.
‘Barış ve Demokratik Toplum Grubu’ adını taşıyan PKK’lı grubun sözcülerinden Tekin Muş, Tekoşin Ozan ve Nedim Seven, Numedya24’e süreci değerlendiren açıklamalarda bulundu.
“İKİNCİ GRUP, ADIM ATILMAZSA SİLAHLARINI İMHA ETMEYECEK”
Muş, silah bırakma konusunun şu an gündemlerinde olmadığını belirterek, anlaşmanın sınırlı olduğunu vurguladı:
“Şu anda bu konuda bir planımız yok. Ancak sürecin ilerlemesi ve silahların imha edilmesi, Kürt hareketi için şu an geçerli bir durumdur. Eğer iktidar ve devlet gerekli adımları atarsa ve yasal bir dayanak sağlarsa, durumu tekrar gözden geçireceğiz. Ancak adım atılmazsa, ikinci bir gruptan silahlarını imha etmesini beklemiyoruz.”
“DEVLET SOMUT ADIM ATMADIĞI TAKDİRDE BU İLK VE SON GRUPTUR”
Ozan, devletin somut adım atmaması durumunda, silahlarını bırakan 30 kişilik grubun son grup olacağını ifade etti:
“Eğer devlet somut adımlar atmazsa, bu ilk ve son grubuz. Eylemimizle ciddiyeti ve niyeti gösterdik. Bundan sonrası, devletin atacağı adımlara bağlı olacak.”
“ÖCALAN SERBEST KALMAZSA YENİ KRİZLER YAŞANIR”
Seven, silahların hala gündemde olduğunu belirterek, Öcalan’ın serbest bırakılmaması durumunda silahların yeniden devreye gireceğini açıkladı:
“Tüm çabalarımız bu yönde. Ancak, Kürt halkına saldırı olursa, Öcalan serbest bırakılmazsa, demokratik siyaset engellenirse ve cezaevlerindeki tutsaklar serbest bırakılmazsa, yeni kriz noktaları oluşabilir. Bölgemizde silah ve çatışma potansiyeli yüksek olduğundan, bu durum değişmezse silahlar güncel kalabilir.”