Ticaret Bakanlığı’nın hedefi 8 milyar dolar

Ticaret Bakanlığı, 2025 Yılı E-İhracat Hedefini Açıkladı

Ticaret Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, 2025 yılı e-ihracat hedefini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “E-İhracatımızın genel ihracatımız içindeki payı, 2024 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 27,4 oranında artış göstererek 6,4 milyar dolar ile yüzde 2,6 olarak gerçekleşmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “İhracatlarımızın küresel ticaretteki payı 2022 yılında 2,2 milyar dolar ile yüzde 0,90 pay iken; 2023’te 5 milyar dolar ihracat ile yüzde 2,12 pay; 2024’te önceki yıla kıyasla yüzde 27,4 oranında artış göstererek 6,4 milyar dolar ihracat ile yüzde 2,6’lık paya yükselmiştir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte 2025 yılında e-ihracat hacmi hedef 8 milyar dolara ulaştırılacaktır.”

“İlave Yüzde 20 Destek”

E-İhracat alanında destek paketini genişletmek isteyen Ticaret Bakanlığı, açıklamasında destek paketleri kapsamında bugüne kadar “207 şirkete, 2 pazaryerine, 6 perakende E-İhracat Konsorsiyumuna yönelik toplam 320 milyon TL değerinde” destek sağlandığını belirtti. Açıklamada, “E-ihracat potansiyeli yüksek olan İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’ı hedef ülkeler listesine eklenerek bu ülkelere yönelik faaliyetlerde ilave yüzde 20 destek imkanı sağlandığı” vurgulandı.

İhracatlarımızın E-İhracat yol haritalarını oluşturmalarına yardımcı olarak ‘E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP)’ hayata geçirildi. Hedef, E-İhracatın genel ihracat içerisindeki payını 2028’de yüzde 10 artırmak. Geçmişte Çin ve Hindistan’a yapılan e-ihracat heyetlerine ek olarak, 2025 yılında Brezilya, Endonezya, Japonya ve birçok ülkeye yönelik heyetler düzenlenecektir. İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (İGEXX) 2025 yılında tekrar gerçekleştirilerek, ülkemizin küresel e-ticaret ekosisteminde güçlenmesine katkıda bulunulacaktır.

Related Posts

Japon sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı

Japonya’da sanayi üretimi Mayıs 2025’te yüzde 0,1 gerileyerek ekonomistlerin beklediği yüzde 0,5’lik artış tahminini karşılamadı. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, bu düşüş, nisan ayındaki yüzde 1,1’lik azalmayı takip ederek …

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

“Malatya’da sulama ile ekonomiye 17,5 milyar TL katkı hedefleniyor”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama yatırımlarının tarımsal üretimdeki verimi artırmasının yanı sıra, tarım dışı sektörler için de büyük bir itici güç oluşturduğunu belirtti.

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.