Türk somonundan sonra “Türk havyarı” da dünya piyasasında olacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türk somonunun dünyada tanınırlığının arttığını belirterek, “Türk somonundan sonra başında ‘Türk’ olan yeni müjdeler yolda. 2025’te markalaşmaya dair yeni bazı ürünleri de tanıtacağız. Bunların içinde Türk havyarını da konuşacağız.” dedi.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği tarafından 13-15 Şubat’ta düzenlenen 10. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı için Antalya’ya gelen Bakan Yardımcısı Gizligider, AA muhabirine, su ürünleri sektörünün son 10 yılda önemli oranda büyüdüğünü ve gelecek için de umut verdiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2025’i atılım yılı ilan ettiklerini belirten Gizligider, bu doğrultuda devlet ve özel sektör işbirliğiyle her alanda emin adımlarla ilerlemek istediklerini dile getirdi.

Su ürünlerinde avcılıktan ziyade yetiştiriciliğin daha ön plana çıkmaya başladığını ve Türkiye’nin de bu alanda kendisini geliştirdiğini vurgulayan Gizligider, üretimin ihracata pozitif yönde yansıdığını kaydetti.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını hatırlatan Gizligider, “İhracatımız bir gurur tablosu. Kendimize yeterliliğimiz yüzde 130’larda. Şimdi ise geçmiş başarılarımızla yetinmeyeceğiz, yeni başarılara imza atacağız. Özellikle markalaşma, işlenmiş ve katma değerli ürün konularına eğileceğiz. Artık Türk balıkları, Türk su ürünleri, dünyanın herhangi bir noktasında kendi markasıyla beğenilir, talep edilir, istenilir duruma gelecek.” diye konuştu.

Son 10 yılda markalaşma alanında da iyi çalışmalar yapıldığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını söyleyen Gizligider, Türkiye’de yetiştirilen ürünlerin yurt dışına gönderilip, başka bir marka ile tekrar yurda girmesini istemediklerini ifade etti.

” Japonya’ya, Norveç’e ihracat yapıyoruz”

Ebubekir Gizligider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın girişimiyle markalaşma konusunda da çalışmalar yapıldığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk somonu gerçekten artık ismiyle anılır, ismiyle istenir, talep edilir oldu. Gittiğimiz ülkelerde bunu görüyoruz, gurur duyuyoruz. Türk somonundan sonra başında ‘Türk’ olan yeni müjdeler yolda. 2025’te markalaşmaya dair yeni bazı ürünleri de tanıtacağız. Bunların içinde Türk havyarını da konuşacağız. Yine Türkiye menşeli yeni bir markayı da dünyaya hediye edeceğiz. Altyapısı hazırlandı.”

Üretilen su ürünlerinin birçok ülkeye gönderildiğine işaret eden Gizligider, “Neredeyse her noktada varız. Su ürünlerinde yakın coğrafya başta olmak üzere çok ilginç Japonya’ya da Norveç’e de ihracatta bulunuyoruz. Balıkçılığın merkezi sayılan ülkelere de ihracat yapıyoruz. Afrika’nın, Balkanlar’ın neredeyse her yerinde varız. İngiltere’ye, ABD’ye, Rusya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Gizligider, bu seneki su ürünleri ihracatının geçen yıla göre daha fazla olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

Borsa, altın, dolar: Geçen hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?

“Malatya’da sulama ile ekonomiye 17,5 milyar TL katkı hedefleniyor”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama yatırımlarının tarımsal üretimdeki verimi artırmasının yanı sıra, tarım dışı sektörler için de büyük bir itici güç oluşturduğunu belirtti.

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …