Avustralya’nın Queensland eyaletinde hayata geçirilmesi planlanan 1,5 milyar Avustralya doları değerindeki Trump Tower projesi, iptal edildi. BBC’nin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’a ait gayrimenkul şirketi Trump Organizasyonu, projeyi üstlenen Avustralyalı Altus Property Group’un mali yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkladı. Altus, projeye yönelik iptalin sebepleri arasında ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırılarını ve Trump markasına dair oluşan olumsuz algıyı gösterdi.
Trump Organizasyonu yetkilisi Kimberly Benza, Gold Coast’a taşınma konusunda heyecan duyduklarını belirtirken, Altus’un yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti. Benza, “Aylar süren müzakereler ve boş vaatlerin ardından Altus Property Group, en temel finansal yükümlülüğünü dahi yerine getiremedi.” dedi.
Altus Property Group Genel Müdürü David Young ise Trump markasının Avustralya’da giderek “toksik” bir hâl aldığını savundu. Young, anlaşmazlığın mali yükümlülüklerle ilgili olmadığını, projenin Trump markası yerine başka markalarla devam edeceğini öne sürdü.
Gold Coast Belediye Başkanı Tom Tate, anlaşmanın iptalinin daha çok kar marjları ile ilgili olduğunu ileri sürdü. Tate, “Her şey finansmanla ilgili. Trump Organizasyonu, markası için daha fazla finansman ve kar payı istiyor. Geliştirici ise tüm yatırımı kendisinin yaptığına ve karşı tarafın büyük bir kar payı alacağına inanıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Proje ilk duyurulduğunda, Gold Coast sakinleri arasında tartışmalara yol açmıştı. Trump Tower’a karşı başlatılan kampanyada 120 binden fazla imza toplanırken, projeyi destekleyen dilekçeye ise yalnızca yaklaşık 3 bin 500 imza atılmıştı. Ayrıca, projeye karşı belediye binası önünde protestolar düzenlenmişti. Trump Tower projesinin inşaatının ağustos ayında başlaması planlanıyordu.