Çürük evleri böyle sattılar: İstanbul’da 27 yıllık ölüm inşaatı

Sarayköy Yapı Kooperatifi’nde 27 Yıllık İnşaat Skandalı!

27 yıl atıl kaldığı için çürümeye yüz tutan ve yıllar sonra alınan karot örneği tereddüt oluşturduğu için mühürlenen 10 bloktan oluşan Sarayköy Yapı Kooperatifi’nin tamamlanamayan üç bloğu, yıkılması gerekirken kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi tarafından mührü bozarak ruhsatsız başlattığı tadilat çalışmasıyla oturuma açıldı.

Yapılan incelemelerde; blokların zemin katındaki ana taşıyıcı kolonlarda yapılan incelemelerde ise deformasyon olduğu, birçok kolonun patladığı, kolon demirlerinin paslandığı ve beton içerisinde deniz kabukları olduğu tespit edildi.

HER AN YIKILABİLİR: BETON DA DEMİR DE ÇÜRÜK

Her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tabut bloklarda daha şimdiden 90 hanede oturum başladı.

Kooperatif 2. Başkanı Bora Kalkavan, olası bir deprem tehlikesine dikkat çekerek, “Ne yaptıysam, nereye başvurduysam kimse bu inşaatı durduramadı. Bu kişiler herkesten habersiz ve hukuksuz olarak da depreme dayanıksız olan bu evleri 3 ila 4 milyon TL arasında fiyatlarla arsa hissesi olarak noter sözleşmesi ile satıyorlar. Bu kanunsuzluğa dur denilmeli ve can güvenlikleri için bu konutlara taşınan vatandaşlar bir an önce tahliye edilmelidir. Bu üç blok depreme dayanıksız. 27 yıl boyunca atıl kaldılar. Haliyle beton da demir de çürüdü. Karot raporu da kolonların hali de bunu gösteriyor.” dedi.

1997’DE YAPIMINA BAŞLANDI

10 bloklu olarak planlanan Sarayköy Yapı Kooperatifi inşaatına, 1997 yılında Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesi’nde başlandı. Yapı işini üstlenen taşeron şirket, taahhüt edilen süre içerisinde 10 bloğun yedisini tamamladı. Bu yedi blokta oturum planlanan sürede başladı.

Ancak A, B ve C numaralı üç blok, taahhüt edilen süre içinde tamamlanamadı. Bunun üzerine kooperatif yönetimi 2000 yılında inşaatı yapan şirket ile sözleşmeyi feshetti. Sözleşmenin feshi üzerine kooperatifin üç bloğu yarım kaldı. Kooperatif yönetimi 2008 yılında belediyeye başvurarak ruhsat yeniledi.

Ancak 3 blok, ruhsat süresi olan beş yıl içerisinde yine bitirilemedi. Ruhsat süresi içerisinde tamamlanamayarak kaba inşaat halinde yarım kalan A, B ve C bloklar 27 yıl boyunca atıl halde kaldı. Bu süre zarfında üç blok adeta çürümeye yüz tuttu.

2021’DE RUHSATSIZ İNŞAATA BAŞLANDI

Yarım kalan ve yıllarca kaderine terk edilen üç blok, 2021 yılında ruhsatsız bir şekilde kooperatif yönetimi tarafından yeniden yapılmaya ve satılmaya başlandı. Duruma itiraz eden ve sorumluluk almak istemeyen kooperatifin 2. Başkanı Bora Kalkavan, 2021 yılının Temmuz ayında blokların depreme dayanıksız olduğunu, Karot testi yapılması gerektiğini ve kooperatifin diğer yöneticilerinin ruhsatsız inşaat çalışması başlattığını Beylikdüzü Belediyesi’ne ihbar etti.

KOOPERATİF MÜHÜR DE DİNLEMEDİ

İhbar üzerine Beylikdüzü Belediyesi tarafından Adnan Kahveci Mahallesi 641 ada 1 parselde bulunan bloklarda inceleme yapıldı. İncelemelerde ilgili parsellerdeki A, B ve C bloklarında ruhsatsız inşaat çalışması yapıldığı tespit edildi. Talep üzerine yapılan Karot test sonucu tereddüt oluşturduğu gerekçesiyle de inşaat mühürlendi.

DIŞ CEPHESİ MAKYAJLANDI

Kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi mührü bozarak ruhsatsız olarak inşaata devam etti. 27 yıl boyunca çivi bile çakılmayan üç blok, acele bir şekilde önce dış cephesi makyajlanarak, sonra da ince işleri tamamlanmaya çalışılarak satışa sunuldu.

Related Posts

En düşük emekli maaşı düzenlemesi komisyonda kabul edildi

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Hamas o vakfa dair Filistinlileri uyardı

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) karşı sert bir uyarıda bulundu. Hamas, GHF ile işbirliği yapılmaması gerektiğini belirterek, vakfın yardım dağıtım noktalarında meydana gelen ölümlerin siviller için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Yılmaz Özdil’den yangın isyanı: ‘Gözyaşıyla söner mi?’

SÖZCÜ Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, İzmir’de günlerdir süren orman yangınlarına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla isyan etti.

Bodrum’da göçmen ticareti yapan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis cezası verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinden lastik botlarla göçmenlere 4500-4800 Euro arasında 14 mil uzaklıktaki Leros adasına geçiren ve son işinde yakalanan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis 350 bin Euro cezası verildi.

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Melnikov: ‘Gazetecilerin terörist gibi gözaltına alınması kabul edilemez’

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Ivan Melnikov, Bakü’de Sputnik ve Ruptly çalışanlarının yasa dışı gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trump, Suriye’ye uygulanan yaptırımları sona erdirdi

ABD Başkanı Donald Trump’tan Suriye’ye yönelik olumlu bir adım geldi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Bugün, Başkan Donald J. Trump, ülkenin istikrar ve barış yolunu desteklemek amacıyla Suriye yaptırım programını sona erdiren tarihi bir …