Yanlış fotoğrafla kimlik tespiti yüzünden 3 yıl tutuklu kaldı: ‘Siyah ve yoksul olduğum için…’

Gözaltına Alınan Masum Kişi Yargı Kararıyla Aklanarak Serbest Bırakıldı

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da, Rio de Janeiro’da kapıcılık yaparken gözaltına alınan ve 62 suçla suçlanan bir kişi, görgü tanıklarının fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu iddia etmesi sonucu üç yıl boyunca tutuklu kaldı. Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi, adamın suçsuz olduğunu kabul ederek serbest bıraktı.

Paulo Alberto da Silva Costa adlı kişiye 62 ayrı suçlama yöneltildiğinde şaşkına dönen Costa, suçlamaların çoğunun hırsızlık ve iki cinayet suçlaması olduğunu öğrendi. Polis, suçlunun Costa olduğuna görgü tanıklarının ve mağdurların ifadelerine dayanarak karar vermişti. Ancak Costa’nın daha önce hiçbir suç kaydı bulunmuyordu.

Costa, polisin Facebook profilinden aldığı fotoğrafların ‘şüpheli albümüne’ nasıl dahil edildiğini anlamakta güçlük çektiğini belirtti. Görülen hak ihlalleri sonucunda Costa, “Siyah ve yoksul olduğum için hayatım karartıldı ve haksız yere suçlandım” dedi.

Brezilya’daki bu tür hatalı tutuklama ve mahkumiyet vakaları maalesef nadir değil. Yüksek Mahkeme, yalnızca 2023 yılında 377 haksız mahkumiyet ya da tutuklama kararını iptal etti. Bu kararların çoğunda da tek delil mağdurların fotoğraf üzerinden kimlik tespiti yapmasıydı.

Polis merkezlerinde yaygın olan şüpheli albümlerinin kontrolsüz bir şekilde kullanılması, adalet sisteminde sorunları ortaya çıkarıyor. Fotoğrafların tek başına yeterli olmadığını belirten uzmanlar, benzer durumların yaşanmaması için yetkililerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Bu tarz hatalarla mücadelenin önemine dikkat çeken uzmanlar, adalet sisteminin temiz kalması ve masum insanların mağdur olmaması için daha sağlam adımlar atılması gerektiğini savunuyor.

Related Posts

YRP’den İncirlik ve Kürecik üsleri için çağrı: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçmelidir

YRP’den İncirlik ve Kürecik üsleri için çağrı: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçmelidir

İsrail, İran Devlet Televizyonu’nu vurdu! O anlar canlı yayına böyle yansıdı

İsrail, canlı yayın sırasında İran’ın devlet yayın kuruluşu IRIB’in Tahran’daki ofisini vurdu. Saldırı öncesi İsrail ordusu, IRIB’in ofisinin bulunduğu bölge için tahliye uyarısında bulunmuş, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İran devlet televizyonunu hedef alarak, “İran’ın propaganda ve kışkırtma sözcüsü yok olma yolunda” demişti.

Özgür Özel’den Gazze mitinginde önemli açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Üsküdar’da Saadet Partisi tarafından düzenlenen Gazze mitingine katıldı. O mitingdeki konuşmasını sosyal medya hesabından paylaşan Özel, “Yıllardır Filistin’e zulmeden İsrail şimdi de İran’a saldırıyor. Böyle bir dönemde hiç kimsenin, kendi menfaati için, Türkiye’yi zayıflatmaya, iç barışını bozmaya hakkı yoktur.” dedi

İsrail İran Devlet Televizyonu’nu vurmayı planlıyor!

Yerel basında çıkan haberlere göre Katz, İsrail ordusunun Tahran’da “3 numaralı bölgedeki” yerel halkı zorla yerinden edecek sözde “tahliye emrinin” ardından yazılı açıklama yaptı. IRIB’i hedef alacakları imasında bulunan Katz, “İran propaganda ve …

Manidar zamanlama: Modi alelacele Güney Kıbrıs’a koştu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 23 yıl aradan sonra Güney Kıbrıs’ı ziyaret etti. Ziyaretin Pakistan ile yaşanan gerilim ve İsrail- İran çatışmasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

ABD’ye giden konteynerin içinden çıktı: Ekipler ‘böylesi ilk’ dedi

ABD’de bir işletmeye ulaşan konteynerin içinden çıkan canlı, ekipleri bile şaşkına çevirdi… Yetkililer, “Bu bir mucize… Böylesiyle ilk defa karşılaşıyoruz” dedi.